Zeytinyağlı İmam Bayıldı Tarifi İçin Malzemeler
• 5 adet kemer patlıcan
• 3 adet soğan
• 8 diş sarımsak
• 4 adet domates
• 4 adet sivri biber
• 1 çay bardağı Ayvolea zeytinyağı
• 2 çay kaşığı toz şeker
• 2 su bardağı sıcak su
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
Patlıcanları kızartmak için
• 2 su bardağı Ayvolea zeytinyağı
Sosu için
• 1 adet domates
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
• Patlıcanların saplarını kesmeden alacalı olarak soyun ve acı sularının çıkması için tuzlu suda 10 dakika kadar beklemeye alın
• Patlıcanlar beklerken soğanları piyazlık doğrayın, sarımsakları ince ince doğrayın, biberleri ve domatesleri de küp küp doğrayın.
• Tavaya aldığınız Ayvolea zeytinyağında, doğradığınız soğanları tuz ekleyerek pembeleşene dek kavurun.
• Üstüne domatesleri, sarımsakları, biberleri, toz şekeri ve karabiberi de ekledikten sonra, kısık ateşte 10 dakika kadar soteleyin.
• Kızartma için gerekli olan ayçiçek yağını ayrı bile tavada ısıtın ve sudan çıkarıp durulayıp kuruladığınız patlıcanları arkalı önlü güzelce kızartın.
• Kızarttığınız patlıcanların fazla yağını bir kağıt havlu ile çektirin ve geniş tabanlı bir tencereye patlıcanları yan yana dizin.
• Patlıcanların ortalarını bıçakla çizin ve elinizle cep gibi açtırın. Hazırladığınız soğanlı iç harcı, patlıcanların ortasına doldurun.
• Tencereye 2 su bardağı sıcak su ekleyin ve kısık ateşte 20 dakika kadar kapağı kapalı bir şekilde pişirin. O sırada sosu için gerekli olan Ayvolea zeytinyağını ayrı bir tavaya alın ve üstüne domatesi rendeleyip, salçayı ekleyerek az bir tuzla güzelce kavurup, sos haline getirin.
• Servis için sosu bir tabağa alıp, üstüne oda sıcaklığında ılıklaşmış olan imam bayıldıları yerleştirip, servis edin. Arzuya göre üstüne doğranmış maydanoz da serpebilirsiniz.