Birbirinden farklı birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen zeytinyağının, son tüketim tarihi genellikle yoktur. Kişide fiziki tepkilere yol açmayan ve gıdalarda olduğu gibi bir bozulma yaşanmaması, aynı bal ve sirkede olduğu gibi doğal bir özelliğidir. Zeytinyağını aldığınız zaman üzerinden çok geçse de gıda zehirlenmesi gibi bir durumla karşılaşmazsınız fakat tadındaki değişimi hissedebilirsiniz.
Zeytinyağının üretim ve hasat tarihi geçtikçe yararlı maddelerde de azalma yaşanır. Asit dereceleri farklı olan hakiki zeytinyağların, tazeliği zamanla azalabilir. Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir. Tazeliğini kaybetmemesi ve tüm vitaminlerinden yararlanmak için ise ilk 2 ay içerisinde tüketilmelidir.
Zeytinyağı Buzdolabında Bozulur mu?
Buzdolabının ısısı zeytinyağının saklama koşullarına uymamaktadır ama zeytinyağı buzdolabında bozulmaz. Zeytinyağını buzdolabında sakladığınızda donma meydana geldiğini görebilirsiniz. Çünkü derecesi zeytinyağının saklama alanına uygun değildir. Buzdolabından çıkarılıp donması geçince tüketilebilir fakat bu da yağ üzerine su akmasına ve tadının biraz daha acılaşmasına neden olur.
Ayrıca buzdolabında donan ve bulanık bir görünüme kavuşan zeytinyağı bozuk izlenimi vereceği için hoş durmayacaktır. Buzdolabından çıkardığınızda donmadığını fark ederseniz koklamayı deneyebilirsiniz. Kokusu zeytinyağının hakiki olup olmadığını hatta bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlar.
Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Zeytinyağının görüntüsü ve kokusu bozuk olup olmadığı, tazeliği ve saflığı hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Koklama işlemini bir bardağa döküp yaparsanız, şişedekinden daha yoğun bir şekilde ayırt edebilirsiniz. Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Acımtırak tadının alışık olduğunuzdan fazla olduğunu fark ederseniz, çok beklemiş ve hakiki olmayan bir zeytinyağına sahip olma ihtimaliniz yüksektir. Çünkü hakiki zeytinyağında bozulma yaşanmaz, tadında bir miktar değişiklik hissedilebilir fakat besin değerleri tamamen kaybolmadığı için hala tüketilebilir. Rengi de zeytinyağının taze veya bozuk olduğunu gösteren işaretler arasındadır. Zeytinyağı zamanla bulanıklaşabilir fakat ilk alındığı zaman değil, üzerinden belli bir süre geçtikçe bu görünüme bürünmesi gerekir.
Zeytinyağı Beklerse Ne Olur?
Zeytinyağı bekledikçe vitamin değerlerinde azalma meydana gelir. Özellikle polifenol açısından zengin olması zeytinyağı tüketiminin fazla olmasında etkenken, bekledikçe polifenollerin etkisi azalır. Genellikle sızma zeytinyağına hasattan 2 yıl sonraya kadar raf ömrü verilir.
Zeytinyağı bekledikçe tadında değişiklikler meydana gelebilir ama kişiyi zehirlemez. Hakiki zeytinyağının açıldıktan sonra kısa sürede tüketmeye özen gösterilmesi önerilir. Bu şekilde maksimum verimi alabilir, tadının en güzel olduğu zamanda tüketmiş olursunuz. Zeytinyağını kokladığınızda hala bir miktar meyve kokusuna benzer bir koku alıyorsanız, tüketilebilir olduğunu anlayabilirsiniz.
Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?
Zeytinyağını muhafaza etmek oldukça kolaydır. Serin ve karanlık yerler zeytinyağının tazeliğini koruması için oldukça elverişlidir. Buzdolabı veya balkon gibi sıcaklık değeri çok düşük alanlarda saklamak, zeytinyağınızın donmasına neden olur. 5-6 derecelerde bile donma gözlemlenebilir ve renginde bulanıklık yaşanır. Bozuk zeytinyağını da bu şekilde ayırt edebilirsiniz. Donma gerçekleşmesi, hakiki zeytinyağına işaret eder. Aynı zamanda çok sıcak alanlarda saklamak da zeytinyağı için uygun değildir.
Rutubetsiz ortamda cam, teneke veya toprak kapta saklamak zeytinyağı için ideal bir saklama koşuludur. Uzun süre bekletilmesi halinde içeriğindeki omega ve doymamış yağlar bozulmaz. Saklama koşullarına uyduğunuz takdirde asitlenmeye rastlıyorsanız, zeytinyağı hakiki olmayabilir. Çünkü saf zeytinyağı saklandığında, organik olarak elde edildiğinden asitlenmeye uğramaz. Kimyasal maddeler içeren zeytinyağının değerlerinde ve asitlenmesinde farklılık gözlemlenir.