Binbir derde şifa olan, anne sütü ile eşdeğer zeytinyağı sofralarımızdan eksik olmuyor. Ancak yanlış saklama yöntemleri yüzünden evlerimizde kullandığımız zeytinyağları sağlığımızı tehdit edebiliyor. Peki zeytinyağını saklarken nelere dikkat edilmeli?
Mutfakların vazgeçilmezi zeytinyağının pet ambalajlı ve şeffaf cam şişelerde saklanması nedeniyle yağa toksit maddelerin eklendiğini ve zeytinyağının sağlıksız hale geldiğini biliyor muydunuz?
İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Güngörmüşler, zeytinyağının plastik ve şeffaf cam şişelerde, güneş altında saklanmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu koşullar zeytinyağı için uygun değil Genellikle yol kenarında plastik şişelerde ve güneşin altında zeytinyağının satıldığını sıkça görürüz. Yağın hangi senenin mahsulü olduğu, asidite, saklama koşulları ve saf olup olmadığı gibi bilgilere de ulaşılamadığından tüketimleri güvenli değil. Markasız olan bu yağların büyük oranda tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) olduğu da ayrıca biliniyor. Sadece yol kenarından değil, ambalajsız olduğu takdirde pazar, çarşı, bakkal gibi yerlerden de temin edilmemeli” dedi.
ZEYTİNYAĞI NEREDE, NASIL SAKLANMALI?
Zeytinyağı ambalajı üzerinde marka, işletme kayıt numarası, üretim ve son kullanma tarihi gibi bir gıda için mutlaka bilinmesi gereken bilgilerin bulunması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Güngörmüşler, “Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir. Bunları göz önünde bulundurarak evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanmalı.
Tercihen renkli cam şişede ve bulunduğu ortam sıcaklığı 15 derece civarında olacak şekilde korunmalı.
Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturuyor.
Bu nedenle zeytinyağı renkli cam şişelerde, renkli cam damacanalarda, porselen ya da çelik kaplarda muhafaza edilmeli” diye konuştu.